De oorzaak van psoriasis

Psoriasis is een auto-immuunziekte, dit betekent dat het immuunsysteem lichaamseigen cellen en stoffen als lichaamsvreemd ziet en deze gaat aanvallen.

Afweersysteem bij psoriasis

Psoriasis wordt beschouwd als een auto-immuunziekte. Dit betekent dat het afweersysteem antistoffen produceert die het eigen lichaam aanvallen. Bij psoriasis valt het afweersysteem de eigen huid aan. Hierdoor komen er stoffen vrij die ervoor zorgen dat enerzijds de huidcellen zich te snel gaan vernieuwen en dat anderzijds een ontstekingsreactie ontstaat in de huid.

Te snelle huidvernieuwing

Onze huid vernieuwt zich voortdurend. Oude huidcellen schilferen af en worden vervangen door nieuwe huidcellen. Bij mensen met psoriasis is de celdeling verstoord en gaat de huidvernieuwing abnormaal snel. Een gezonde huid vernieuwt zich in ongeveer 28 dagen, bij psoriasis duurt dit vernieuwingsproces slechts 4 tot 6 dagen. Doordat dit proces bij psoriasis veel sneller gaat ontstaan er veel te veel huidcellen die ook nog eens onvoldoende tijd hebben gehad om te rijpen en hierdoor nog niet klaar zijn om af te kunnen schilferen. Het gevolg is dat deze cellen aan elkaar blijven ‘plakken’ en de kenmerkende witte, schilferende, verdikte psoriasisplaques vormen.

Daarnaast vindt er onderliggend in de huid een ontstekingsreactie plaats. Hierdoor verwijden de bloedvaten zich met als gevolg dat er meer bloed en allerlei ontstekingsremmende stoffen naar de huid worden toegevoerd. Dit geeft de typische roodheid bij psoriasis.

Het resultaat zijn karakteristieke psoriasisplekken: een scherp begrensde (rozig-) rode huid met een wit schilferende laag.
Vaak vormen die plekken een symmetrisch patroon. Ze komen vooral voor op plaatsen van het lichaam waar druk op komt te staan, zoals de strekzijden van ellebogen en knieën, maar daarnaast ook op de onderrug en de behaarde hoofdhuid. Er zijn echter ook vormen van psoriasis die zijn gekoppeld aan specifieke delen van het lichaam, zoals in de huidplooien. Lees hier meer over vormen van psoriasis.

Uitlokkende factoren bij psoriasis

Er is een aantal factoren bekend dat psoriasis kan uitlokken of doen verergeren. Deze factoren zijn:

  • omgevingsfactoren (roken, alcoholgebruik, leefritme)
  • medische factoren (infectie zoals keelonsteking, andere vormen van psoriasis)
  • psychologische factoren (stress, spanning)
  • medicatie (lithium, NSAID’s, anti-malariamedicijnen, bèta-blokkers, interferon)
  • letsel (krabben, schaafwond, ongeval, tatoeage)

Besmettelijkheid van psoriasis

Het is belangrijk te weten dat psoriasis niet besmettelijk is. Het kan niet worden doorgegeven via fysiek contact of via indirect contact zoals in een zwembad of via kleding. Ook heeft de aandoening niets met hygiëne te maken. Het is een aandoening waarbij het eigen afweersysteem de huidcellen aanvalt. Vaak wordt er wel gesproken over een ‘schone huid’, maar daarmee wordt bedoeld dat de huid van mensen met psoriasis in dat geval (tijdelijk) vrij van plekken is.

Heeft u psoriasis en wilt u er wat aan doen?

Er zijn veel behandelingen mogelijk om goed te kunnen leven met psoriasis. Hoe kunt u dit het best aanpakken?

HomeOver psoriasisDe oorzaak van psoriasis