Lichtbehandeling

Zonlicht heeft over het algemeen een positief effect op de huid van veel mensen met psoriasis. Uit deze ervaring is lichttherapie ontstaan. Het gaat hierbij om bestraling met een lamp of in een lichtcabine met ultraviolet stralen (UV-licht).

Het positieve effect van zonlicht op de psoriasishuid is al heel lang bekend. Bij het meerendeel van de mensen met psoriasis verminderen psoriasisplekken door zonlicht, bijvoorbeeld tijdens een zomervakantie of bij een zonvakantie. Helaas verdraagt zo’n 10% van de mensen met psoriasis zonlicht niet en zal bij hen de psoriasis juist alleen maar verergeren onder invloed van de zon. Zonlicht is meer dan het licht dat je ziet. Het bevat ook niet zichtbare, ultraviolette stralen zoals UVA-stralen en UVB-stralen. Lichttherapie, ook wel fototherapie of lichtbehandeling genoemd, maakt gebruik van deze UV-straling.

Vormen van lichttherapie

Er zijn 2 verschillende vormen van lichtbehandeling: UVB en PUVA. Meestal wordt het in het ziekenhuis of in een kliniek gegeven, maar tegenwoordig kan het ook, onder begeleiding, thuis door psoriasispatiënten zelf worden uitgevoerd. Begeleiding is erg belangrijk, omdat het noodzakelijk is om de blootstelling aan het licht goed te doseren. Verbranden is niet gewenst vanwege een mogelijke verergering van de psoriasis (het Köbnerfenomeen). Daarnaast verhogen te hoge doseringen UV-straling en verbranden de kans op huidkanker.

Wanneer een behandeling in een ziekenhuis of kliniek wordt gestart, dan wordt er volgens een vaste procedure gewerkt. Aan het begin van de behandeling wordt vaak een lichttest gedaan om te onderzoeken hoe gevoelig de huid voor belichting is. Met behulp van het resultaat van deze lichttest wordt de startdosering bepaald. Omdat de huid went aan het licht, moet bij elke volgende belichting de dosering worden verhoogd om voldoende effectiviteit te krijgen.

Het is normaal dat de huid op de avond na de belichting licht geprikkeld aanvoelt. Echter de roodheid van de huid moet minimaal blijven. Omdat de dosering zeer nauw luistert, kan het echter soms voorkomen dat de belichte huid verbrandt. Hierna wordt de lichtdosering aangepast en zo nodig wordt er een behandeling overgeslagen. Om de therapie zo effectief mogelijk te houden, is het belangrijk de behandelingsperiode niet te onderbreken.

Bij lichtbehandeling gaat het om speciale lampen, een gewone zonnebank heeft deze lampen niet en daarom heeft een gewone zonnebankkuur niet het gewenste effect.

Kijk hier voor de vormen van lichttherapie bij psoriasis:

 

 

HomeBehandelingLichtbehandeling